Kosten alarmsysteem

Als je geïnteresseerd bent in het plaatsen van een alarmsysteem in je huis, is het verstandig om je eerst in te lezen in de mogelijkheden die je hebt. Er zijn namelijk een boel verschillende alarmsystemen, met hun eigen voor- en nadelen en kostenplaatje. De prijs hangt af van het aantal componenten, het type systeem en de plaatsing ervan.

Waarom een alarmsysteem?

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je met een goed alarmsysteem inbrekers buiten kan houden en gemoedsrust creëert voor jezelf en je familie. De basissystemen bevatten meestal één of meerdere camera’s, een paar sensoren en het systeem zelf. Ook kunnen ze verbonden worden aan rookmelders en koolmonoxide sensoren zodat er niet alleen snelle melding van inbrekers, maar ook van beginnende brand wordt gemaakt. Alarmsystemen beginnen met een doe-het-zelf basispakket en eindigen bij uitgebreide professionele systemen. De prijzen lopen uit een van €150 tot €2500.

De kosten van een alarmsysteem

De totale kosten voor de verschillende alarmsystemen en componenten zie je in de volgende tabel. Dit is inclusief arbeidskosten en BTW. De kosten voor de arbeid zijn over het algemeen 70 procent van de gehele vraagprijs.

Soort systeem

Kosten

Basis alarmsysteem Van €150 tot €800
Professioneel alarmsysteem Van €1000 tot 2500
Camerabewaking Van €300 tot €1300
Deurbeveiliging Van €800 tot €2000
Raambeveiliging Van €40 tot €200
Veiligheidsdeuren Van €600 tot €2000
Veiligheidsrolluik Van €400 tot €2500

Bekabeld-, draadloos- of hybride systeem?

Voordat je een beslissing maakt over het alarmsysteem dat je zou willen aanschaffen en de componenten die je nodig hebt, is het handig om je af te vragen of je een bekabeld, draadloos of hybride systeem nodig hebt. Een draadloos systeem is zeer makkelijk te installeren, maar dan heb je wel te maken met batterijen die regelmatig vervangen moeten worden. Draadloze systemen zijn meestal duurder dan bekabelde systemen. Een bekabeld systeem is dus goedkoper en kan zeer de moeite waard zijn als er al kabels liggen waar deze op kan worden aangesloten. Is dit niet zo, dan moeten de kabels speciaal gelegd worden wat veel werk is en extra geld kost. Met een hybride systeem kan je van de voordelen van beide gebruik maken. Eerst sluit je de kast en eventuele andere componenten aan op de bedrading en breidt dit uit door middel van draadloze onderdelen. Zo kan je blijven toevoegen, maar houd je het vervangen van de batterijen beperkt.

Basis alarmsystemen

Als je besloten hebt of je een bekabeld-, draadloos- of hybride systeem wilt, is het tijd om te kijken of je aan een basis systeem genoeg hebt of dat je beter voor een professioneel systeem kan gaan. Een basis alarmsysteem is goedkoopste optie, omdat je deze zelf gemakkelijk kan installeren. Deze alarmsystemen zijn te koop in goede doe-het-zelf zaken of in gespecialiseerde winkels. Vaak bevat zo’n pakket verschillende onderdelen zoals bewegingsdetectoren, raammagneten, camera’s, het systeem zelf en een sirene. Meestal zijn deze systemen draadloos en kan je ze makkelijk zelf installeren. Als je een completer systeem wilt die je hele huis beveiligd kan je altijd extra componenten kopen en uitbreiden.

Het grote voordeel aan deze manier van beveiligen is dat het erg goedkoop is vergeleken met een professioneel systeem. Maar daar is ook een reden voor. Deze systemen zijn namelijk niet zo sterk, de componenten zijn zichtbaar en een onjuiste plaatsing kan het systeem soms gemakkelijk uitgeschakeld worden. Bovendien heb je met draadloze alarmsystemen de bijkomstigheid dat batterijen regelmatig vervangen moeten worden.

Een professioneel alarmsysteem

Het laten plaatsen van een professioneel alarmsysteem is veel duurder, maar daarmee heb je wel een krachtiger systeem die op maat gemaakt is voor jouw huis. Je kan zelf componenten bij laten installeren, zoals een raambeveiliging en rolluik aan de voorkant van het huis en eventuele camerabewaking in het steegje naar je tuin. Bovendien krijg je er een aantal extra’s bij zoals draadloze bediening via wifi op je mobiele telefoon en een connectie met de rook- en koolmonoxide melders.

De componenten van een professioneel systeem

Behalve bewegingsmelders en magneetcontacten, is een professioneel systeem makkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld camera’s, een buitensirene en andere sensoren. Bovendien wordt deze door een professioneel iemand geïnstalleerd waardoor je zeker bent van een goede werking, plaatsing en advies.

Camera’s

Het voordeel van camera’s is dat je ze kan plaatsen waar je wilt (bijvoorbeeld op plekken die afgelegen zijn, met kostbare bezittingen of die gevoelig voor inbraak). Vaak kan je de beelden bewaren en later terugkijken en als er toch een inbraak is geweest kunnen deze dienst doen als bewijsmateriaal in een rechtszaak.

Buitensirene

Alleen al het installeren en zichtbaar maken van een buitensirene op de gevel van je huis, kan een dief afschrikken. De sirene flitst meestal en er worden stickers zichtbaar rond het huis geplakt met de waarschuwing dat het huis voorzien is van een alarmsysteem. Als de sirene dan toch afgaat, is dit vaak genoeg om voor de inbreker de benen te nemen én het waarschuwt ook de mensen in de omgeving. Zo kunnen de buren altijd voor hulp zorgen als dit nodig is. Een buitensirene moet wel worden aangegeven en gekeurd door de politie.

Bediening met de mobiele telefoon

Omdat de meeste huishoudens over een internet verbinding beschikken, kan je vaak met je mobiele telefoon op afstand het alarm instellen, uitschakelen en monitoren. Je kan met een speciale app bijvoorbeeld kijken wat de camera’s op dat moment aan het opnemen zijn en het systeem inschakelen als je onverwachts niet thuis komt of als je dit vergeten was. Je kan ook instellen dat je een sms krijgt als één van de sensoren iets heeft opgevangen.

Andere sensoren

Behalve op bewegingssensoren, kan je je professionele alarmsysteem ook aansluiten op brand- en rooksensoren. Zo wordt je meteen gewaarschuwd, ook als je niet thuis bent. Voor een complete bescherming is dit zeker een vereiste.

Offertes vergelijken

Het installeren van een professioneel alarmsysteem kan een duur klusje zijn, en omdat het om de veiligheid van jou en degenen die bij je wonen gaat, is het wel belangrijk dat dit goed gebeurd. Vraag daarom zoveel mogelijk offertes aan bij bedrijven in jouw buurt en vergelijk de prijzen en wat je er voor terug krijgt. Vul hieronder je postcode in en begin met vergelijken.