Kosten badkamer verbouwen

Wanneer je een woning gaat verbouwen zal je er vaak voor willen kiezen om dit ruimte per ruimte aan te pakken. Aan het verbouwen van een badkamer zijn verschillende kosten verbonden. Je dient bijvoorbeeld niet alleen de elektra onder de loep te nemen evenals het aanwezige leidingwerk, daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de verlichting, de wanden, het sanitair en ga zo maar door. Wil je graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kosten die een verbouwing van de badkamer met zich meebrengt? Wij zetten ze graag even voor jou op een rijtje!

Met welke kosten rekening houden?

Wanneer je een badkamer wil verbouwen zijn er verschillende kosten waar je rekening mee zal willen houden. Omwille van deze reden kiezen de meeste mensen er dan ook voor om de verbouwingen die ze aan hun badkamer willen realiseren te spreiden over een grotere periode. We kunnen de verbouwkosten van een badkamer opdelen in verschillende categorie├źn, namelijk:

  • Elektra
  • De vloeren
  • De wanden
  • Het leidingwerk
  • De verlichting
  • Het sanitair
  • De verwarming

Al deze verschillende onderdelen van een badkamer brengen elk hun eigen kostenplaatje met zich mee waar je rekening mee dient te houden.

Kosten elektra in badkamer

De eerste kost die we bespreken heeft betrekking tot de elektra in de badkamer. Wanneer het een verbouwing betreft wordt er vaak in eerste instantie gekeken naar de bestaande elektra. Is deze namelijk nog goed of is ze aan vervanging toe? Misschien moeten er ook gewoon extra aansluitingen voorzien worden? Het laten plaatsen van elektra in een badkamer hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten. De gemiddelde kostprijs ligt hier namelijk rond de 350 euro. Indien er speciale leidingen voorzien moeten worden kan dat kostenplaatje uiteraard oplopen.

Kosten voor wanden in badkamer

Buiten de kostprijs voor de elektra zijn ook de wanden in de badkamer bijzonder belangrijk. Wanneer je er voor kiest om wanden te plaatsen is het altijd belangrijk om gebruik te maken van een vochtbestendig materiaal. Er bestaan bovendien meerdere mogelijkheden om badkamerwanden terug mooi te maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de wanden te stucen, maar ook coaten behoort tot de mogelijkheden. Bovendien kunnen er uiteraard ook glazen platen tegenaan worden geplaatst. Het merendeel van de mensen kiest er evenwel voor om de badkamer te betegelen. De gemiddelde afwerkingskosten voor de wanden in de badkamer zijn gelegen tussen gemiddeld 300 en 1.500 euro, afhankelijk van de door jou gekozen afwerking.

Leidingwerk plaatsen in badkamer

Bij het renoveren van een badkamer zal je als vanzelfsprekend ook rekening willen houden met het aanwezige leidingwerk. Dit is een belangrijke, want de kosten kunnen (op papier) behoorlijk hoog oplopen. Wanneer het bestaande leidingwerk niet moet worden aangepast, maar slechts gedeeltelijk dient te worden vernieuwd of uitgebreid zullen de kosten gelukkig goed meevallen. Voor het afwerken van een badkamer op vlak van leidingwerk bedragen de kosten gemiddeld 450 euro inclusief zowel het materiaal als de plaatsing.

Kosten verlichting in badkamer

Een andere kost heeft betrekking tot het plaatsen van verlichting in je badkamer. De mogelijkheden op dit vlak zijn natuurlijk eindeloos. Omwille van het vochtige karakter van een badkamer kiezen de meeste mensen er voor om gebruik te maken van inbouwspots. Deze spots zijn interessant, maar je dient er rekening mee te houden dat je badkamer over een systeemplafond of een verlaagd plafond dient te beschikken. Door gebruik te maken van een dimmer kan je er voor zorgen dat een momentje in bad ook een stuk romantischer wordt. Op vlak van verlichting dien je bij een badkamer rekening te houden met een kostprijs die, afhankelijk van je keuze is gelegen tussen de 100 en 1.000 euro.

Kosten voor verwarming in badkamer

Voor de verwarming in de badkamer geldt eigenlijk hetzelfde als bovenstaande. Op vlak van verwarming kan je tegenwoordig een keuze maken uit tal van verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een gewone radiator, maar is het ook mogelijk om een speciale designradiator aan te kopen en te laten plaatsen in je badkamer. Voor welke van de verschillende mogelijkheden op vlak van verwarming je precies kiest is dus geheel persoonlijk. In ieder geval dien je rekening te houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 300 en 2.000 euro.

Wat met het sanitair?

Op vlak van sanitair is het nagenoeg onmogelijk om een richtprijs te geven, in het bijzonder omdat dit volledig afhankelijk is van je eigen voorkeur. De ene persoon zal er bijvoorbeeld voor kiezen om uitsluitend een douche in zijn badkamer te plaatsen terwijl iemand anders juist zowel een bad als douche zal willen plaatsen. Of wat bijvoorbeeld te denken van het verschil tussen een eenvoudig en enigszins ouderwets toilet in vergelijking met een moderne variant die over een speciaal mechanisme beschikt waardoor de bril niet zomaar naar beneden valt? De keuzes die je maakt op vlak van sanitair zijn alles bepalend voor de uiteindelijke kosten die je zal moeten betalen.

Besparen op kosten badkamer verbouwing

Het is bij het verbouwen van je badkamer op tal van verschillende manieren mogelijk om te besparen. Vooraleer je begint met het uitvoeren van verbouwingen doe je er bijvoorbeeld altijd goed aan om te controleren welke bestaande onderdelen van de badkamer behouden dienen te blijven. Denk hierbij vooral in de richting van de elektra evenals het aanwezige leidingwerk. Door deze onderdelen te behouden en indien nodig uit te breiden of de moderniseren kan je heel wat geld besparen. Het is dan ook beslist niet altijd mogelijk om het complete netwerk te vervangen.

Bovendien spreekt het voor zich dat je een badkamer verbouwing zo duur maakt of je zelf wil. De keuze voor dure materialen en design onderdelen zorgt er onder meer voor dat het kostenplaatje aanzienlijk de hoogte in kan schieten. Een laatste mogelijkheid om te besparen heeft betrekking tot het vergelijken van offertes van verschillende vakmannen. Iedere vakman zal een bepaalde prijs in gedachten hebben voor het verbouwen van een badkamer. Door offertes op te vragen bij verschillende bedrijven is het altijd mogelijk om de best mogelijke prijs te verkrijgen en dat zonder dat er op vlak van afwerking aan kwaliteit moet worden ingeboet.