Hekwerk

Het plaatsen van een hekwerk om je tuin heen kan nodig zijn om verschillende redenen. Zo kan je kinderen en huisdieren binnen houden en inbrekers of ongewenste beesten buiten. Ook geeft het duidelijk weer waar de grens ligt met je buurman, kan je door een goed dicht hek privacy creëren en werk je met een sierhek je tuin mooi af. De prijs van het hekwerk hangt sterk af van het soort hek dat je wilt plaatsen, van het soort poort dat je eventueel wilt plaatsen en van de montage kosten. Voordat je een hek gaat plaatsen is het dus belangrijk dat je goed weet wat je wilt en wat het beste is voor jouw doeleinden.

De kosten per soorten hekwerk

Er zijn erg veel soorten hekwerk beschikbaar en in deze tabel zie je de beginprijs van de meest populaire hekken. Montage zit hier niet bij inbegrepen, dat verschilt per aannemer en kan je het beste bepalen door het vergelijken van offertes. Over het algemeen kan je uitgaan van een gemiddelde montageprijs van €17,50 per meter.

Soort hekwerk

Prijzen per meter

Sierhekwerk Vanaf €30
Gaashekwerk Vanaf €2,50
Dubbelstaafmat hekwerk Vanaf €20
Spijlenhekwerk Vanaf €35
Balustrade Vanaf €60

De soorten hekwerk op een rij

Het soort hekwerk dat je kiest hangt af van je budget, maar ook van wat je met een nieuw hek wilt bereiken. Een gaashekwerk is bijvoorbeeld prima om een kippenhok, maar werkt niet om de hond binnen de tuin te houden. Wat volgt is een overzicht van alle soorten en de kenmerken zodat je beter een beslissing kan maken wat het beste voor je is.

  • Sierhekwerk. De prijzen voor sierhekwerk kunnen uiteenlopen van €30 tot €90 per meter en variëren erg in vormgeving. De naam zegt het al, het hek heeft vaak een speciaal uiterlijk terwijl het gemaakt is van metaal en dus functioneel is. Sierhekwerken zijn vrij prijzig omdat de productie hiervan ingewikkelder is. Als je een mooi vormgegeven hek wilt dat ook zeer effectief dingen binnen en buiten houdt, dan is een sierhekwerk zeker iets voor jou.
  • Gaashekwerk. Dit is verreweg de goedkoopste variant, prijzen beginnen al bij €2,50 per meter en stoppen bij €25. Het is gangbaar om het gaas per rol van 25 meter te kopen. Er zijn verschillende soorten gaas, bijvoorbeeld kippengaas en tuingaas. Behalve het gaas heb je bij dit soort type hekwerk ook palen nodig om het gaas aan te bevestigen en andere materialen om het mee vast te zetten. Een hek van gaaspanelen geeft over het algemeen een rustig uiterlijk.
  • Dubbelstaafmat hekwerk. Een dubbelstaafmat hekwerk bestaat uit twee componenten, namelijk spijlen en gaas. Hierdoor krijg je een zeer stevig hek dat ook charmant oogt en zeer functioneel is. Het hek bestaat uit panelen met een netwerk ertussen dat opgemaakt is uit horizontale en verticale spijlen. De mazen tussen de spijlen zijn ongeveer 5 centimeter breed en 20 centimeter hoog. Dubbelstaafmat is duurder en bevat dubbele staafmatten, terwijl staafmatnetwerk zo ongeveer 25 procent goedkoper is. Een dubbelstaafmat hek is een goedkoper maar net uitziend hek dat zeer sterk en functioneel is.
  • Spijlenhekwerk. Een spijlenhekwerk kan je kopen vanaf rond de €35 per vierkante meter en bestaat uit metalen horizontale spijlen. Dit maakt het hek heel stevig en wordt het vaak gebruikt voor bedrijventerreinen. Er zijn verzinkte versies en gecoate versies. Voor de laatste betaal je ongeveer 10 procent extra, maar deze komt in verschillende kleuren en hoeft niet te worden onderhouden.
  • Balustrade. Een balustrade is een laag hek of een muurtje dat je vaak aantreft bij hoogteverschillen zodat mensen niet naar beneden vallen. Zo zie je ze langs een balkon, een brug of een terras. Door deze kenmerken moet een balustrade aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en wordt het vaak op maat gemaakt. Om deze redenen kost het ook meer. Vaak zijn balustrades mooi vormgegeven en kan je ze krijgen van verschillende materialen van glas tot roestvrij staal.

Poorten

Als je ook een poort wilt plaatsen tussen je hekwerk, ben je natuurlijk meer geld kwijt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een looppoort, een draaipoort en een schuifpoort en de prijzen verschillen. De tabel beneden geeft de minimale kosten per poort weer exclusief montage.

Soort poort

Kosten

Looppoort Vanaf €130
Draaipoort Vanaf €550
Schuifpoort Vanaf €950

Looppoort

Looppoorten zijn kleine poorten die geen auto door kunnen laten. Over het algemeen zijn ze ongeveer 1 meter breed en speciaal gemaakt om mensen bijvoorbeeld weilanden, voortuinen en achtertuinen in en uit te laten gaan. De poort wordt beveiligd met een standaard slot dat zich op de draai- of klapdeur bevindt.

Draaipoort

Een draaipoort heeft 1 of 2 deuren die open gaan en kan dus auto’s en andere voertuigen binnenlaten. Ze zijn breder en hoger dan een looppoort en vaak geautomatiseerd omdat ze toch vrij zwaar zijn. Hou bij installatie goed in de gaten of de deuren naar binnen of naar buiten openen, er moet hier namelijk wel ruimte voor zijn.

Schuifpoort

Een schuifpoort heeft net als een draaipoort 1 of 2 deuren die schuivend naar de zijkant open gaan. Je hebt hier dus niet te maken met ruimteverlies als de deuren open moeten. De poort is meestal minstens 3 meter breed, worden vaak gebruikt om auto’s door te laten en zijn meestal geautomatiseerd zodat je je auto niet uit hoeft om het hek open te maken.

Kosten besparen op het hekwerk

Een goede doe-het-zelver die van aanpakken weet, kan in principe zelf prima een hek installeren. In dat geval ben je dus alleen maar geld voor de materialen en tijd kwijt. Het is echter wel van belang dat je het hek goed installeert, anders verliest het zijn kracht en dus ook vaak zijn doel. Voor veiligheidshekwerken zoals balustrades is het misschien verstandig om toch een vakman in te schakelen.

Offertes vergelijken

De bovenstaande hekwerk kosten zijn allemaal zonder montage. Om te beslissen welke aannemer het beste is voor jou, is het verstandig offertes aan te vragen bij de bedrijven bij jou in de buurt. Zo kan je een goede keuze maken en een balans kiezen tussen prijs en kwaliteit. Het is ook heel makkelijk om op het internet offertes aan te vragen via een vergelijkingstool. Je vult je gegevens in en je vereisten en binnen een paar dagen heb je een aantal offertes in je inbox. De tool kijkt naar waar je woont en wat je wilt en soms kan je wel 40 procent besparen op je rekening. Als je zo alle aanbiedingen naast elkaar legt en goed vergelijkt kan je zeker een goede ondernemer vinden die zich aansluit bij jouw specifieke eisen. Vul hieronder je postcode in en begin met vergelijken.