Kosten isolatie

Steeds meer mensen gaan over op de isolatie van hun woning. Niet alleen is het prettig voor je wooncomfort, het is ook nog eens financieel interessant. Door je huis goed te isoleren, kun je namelijk op jaarbasis aardig wat geld besparen op de energierekening. Zeg nou zelf; dat wil jij toch ook wel? Er zijn zeer diverse voorbeelden van isolatie te noemen, elk met hun eigen effect, kosten en besparingen. Een investering in isolatie kan in eerste instantie even afschikken, maar vaak heb je deze investering er binnen enkele jaren alweer uit. Lees hier verder welke soorten isolatie er bestaan en wat de kosten & baten zijn.

Isolatie; wat is het eigenlijk?

Isolatie zorgt ervoor dat je geen vocht- of tochtplekken meer hebt in je woning. Veel plekken van je huis zijn onbewust zeer gevoelig voor vocht en tocht, waardoor warmte/koelte uit de ruimte kan verdwijnen en de temperatuur steeds fluctueert. Dit is buiten dat het ongezond is, vooral negatief voor de energieregulatie in huis. Kachels moeten bij het verdwijnen van warmte namelijk harder stoken om een gelijkmatige temperatuur te bewerkstelligen. Isolatie kan er voor zorgen dat warmte langer in diverse ruimtes behouden blijft, zodat je minder Kuub gas nodig hebt voor het opstoken van de kachels in je woning.

Kostenopbouw van isolatie in je huis

Welke soort isolatie je ook kiest in je huis, je kunt altijd uitgaan van een vaste kostenopbouw. Drie vaste elementen bepalen uiteindelijk hoeveel je moet investeren in isolatie en hoe snel je vervolgens de investering weer kunt terugverdienen. Isolatie van je woning laat je doorgaans doen door gespecialiseerde isolatiebedrijven, welke hun eigen materialen en methoden gebruiken. Om niet meer dan het nodige te betalen, is het goed om zeker 5 offertes bij verschillende partijen op te vragen, zodat je kunt vergelijken wat de optie is voor jou. Dit zijn de vaste drie elementen die je in elke offerte tegen gaat komen:

 • Materiaalkosten: De betaalde prijs van isolatie komt voor 35% op het conto van de materiaalkosten. Je kan daarbij denken aan materialen als glaswol, folie of PUR. Deze materialen hebben de isolerende werking die vaak wordt gebruikt in woningen. Omdat de gebruikte materialen per gebruik kunnen verschillen, maar ook verschillen in prijs, is het goed om je in te lezen in de beste optie qua prijs/kwaliteit verhouding.
 • Arbeidskosten: Dit is de grootste kostenpost met 65%. De arbeidskosten zijn uurtarieven die een bedrijf vraagt voor de klus. De duur van de klus is afhankelijk van de complexiteit, dus lees je hier ook goed op in. Omdat dit een grote kostenpost is, is het goed mogelijk om op dit punt te besparen. Theoretisch gezien zou dit kunnen door zelf de isolatie van je woning te verzorgen, al kent deze optie ook risico’s.
 • Kosten van machines: Als een soort huur gebruiken de gespecialiseerde bedrijven hun hoogwaardige machines bij je thuis. Hierdoor is het resultaat van de isolatie optimaal. Deze 10% van de totaalprijs is vaak vast, maar kan verschillen per aanbieder. Voor diverse klussen bestaan verschillende typen machines.

In de volgende diagram zie je nogmaals de verdeling van de kosten per onderdeel.

Waarop wordt de isolatiewaarde berekend?

Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt. Niet elk isolatiemateriaal heeft dezelfde isolatiewaarde. Deze waarde wordt weergegeven in m2K/W, hetgeen een R-waarde is. Eigenlijk is de R-waarde weer een afgeleide van Rd. In dit verhaal staat ‘R’ voor de warmteweerstand, terwijl de ‘d’ staat voor de dikte van het isolatiemateriaal. De dikte hoeft niet altijd bepalend te zijn voor de mate van isolatie, waarbij warmteweerstand ook een grote rol speelt. Je wilt uiteraard niet dat de warmte alsnog uit de ruimte kan lopen bij het gebruik van isolatiemateriaal. De m2K/W staat voor de warmtegeleidingscoëfficiënt. Tot slot is er ook nog een Rc-waarde. Deze waarde wordt toegekend bij constructies, zoals een spouwmuur of dubbele beglazing.

Welke soorten isolatie bestaan er?

Je kunt je woning op verschillende plekken isoleren; het dak, de muur of de vloer zijn de meest gebruikelijke opties. Daarbij bestaan ook nog soorten isolatie op uitvoering. We zullen een beschrijving geven van de verschillende soorten isolatie op uitvoering.

 • Isolatieplaten: Een zeer bekende manier om te isoleren is door middel van isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt bij vloeren, maar ze kunnen ook worden gebruikt bij daken. De isolatiewaarde van de platen is in vergelijking met andere opties zeer hoog, waardoor de prestaties zeer goed zijn. Isolatieplaten zijn drukvast en daardoor zeer geschikt voor vloeren. Vloeren hebben namelijk te maken met menselijke activiteit aan de bovenkant.
 • Isolatiedekens: In vergelijking met de isolatieplaten, zijn isolatiedekens een stuk flexibeler. Dit zorgt ervoor dat isolatiedekens aan populariteit winnen op het gebied van vloerisolatie. Vaak hebben mensen in bestaande woningen namelijk een ongelijke vloer, waardoor isolatie lastiger is. Isolatiedekens kunnen meebewegen en zijn daardoor ideaal. Ook zijn isolatiedekens beter voor de akoestiek in je woning.
 • Isolatieschuim (met spuit): Een gemakkelijke manier van isoleren is de isolatieschuim. Dit is nog vloeibaar bij het spuiten, maar droogt direct op. Dit zorgt ervoor dat vocht- en tochtgaten direct worden gevuld met het isolerende materiaal. Luchtopeningen hebben geen kans meer en dat zorgt ervoor dat warmte beter in de kamer blijft hangen. Bij isolatieschuim in samenwerking met een spuit worden vaak gebruik gemaakt van PUR (Polyurethaan).

Welk materiaal bij welk soort isolatie?

Isolatieplaten, isolatiedekens en isolatieschuim maken allen gebruik van dezelfde, maar ook andere isolatiematerialen. Het kan per bedrijf verschillen welke materialen er worden gebruikt bij de isolatie van je woning, dus is het handig om te weten welke prijzen er worden gehanteerd per m². Hieronder in het kort een overzicht.

Type isolatiemateriaal Best geschikt voor Prijs per m²
Steenwol Geluidsisolatie en isolatie spouwmuur €7,50 – €9
Glaswol Isolatie dak en muur €5 – €8
PUR (kunststof) Isolatie (spouw)muur Vanaf €25
PIR (minder dik, zelfde isolatiewaarde) Isolatie van vloer, plat dak, (spouw)muur €12,50
Isolatiefolie Vloerisolatie €8

Waar in huis is welk soort isolatie mogelijk?

Op verschillende plekken in je huis is het mogelijk om te isoleren. Sommige plekken hebben overigens meer invloed dan anderen, voornamelijk omdat bepaalde plekken doorgaans gevoeliger zijn voor vocht- en tochtgaten. De bekendste soorten isolatie hebben we op een rij gezet, inclusief de kosten per oppervlakte.

Dakisolatie (appartementen op bovenste etage)

Woonsituatie Oppervlakte dak Prijsindicatie
Appartement 45 m² (niet altijd van toepassing) €650 – €700
Hoek- of tussenwoning 50 m² €700 – €775
2 onder 1 kap 70 m² €950 – €1.050
Vrijstaand 90 m² €1.250 – €1.400

Vloerisolatie

Woonsituatie Oppervlakte vloer Prijsindicatie
Appartement 70 m² €1.600 – €1.650
Hoek- of tussenwoning 60 m² €1.275 – €1.400
2 onder 1 kap 70 m² €1.600 – €1.650
Vrijstaand 80 m² €1.750 – €1.825

Isolatie van spouwmuur

Woonsituatie Omvang muur Prijsindicatie
Appartement 35 m² €450 – €500
Hoek- en tussenwoning 65 m² (gemiddeld) €825 – €900
2 onder 1 kap 90 m² €1.300 – €1.450
Vrijstaand 120 m² €1.600 – €1.850

Soorten isolatie per plek

De soorten isolatie die beschikbaar zijn, zijn voor toepassingen van de spouwmuur, gevel, het dak, de vloer en het glaswerk in huis. Hierbij een korte uitleg over de verschillende soorten isolatie op deze plekken.

 • Spouwmuur: De spouwmuur is één van de belangrijkste onderdelen van het huis om te isoleren. De laatste jaren wordt dit dan ook steeds vaker gedaan, omdat je hierdoor een grote energiebesparing kunt realiseren. De spouwmuur ligt tussen de buiten- en binnenmuur van je huis. Via een opening wordt het isolatiemateriaal naar binnen geschoven. Bij het materiaal kan je denken aan PUR, glaswol, steenwol of polystyreen korrels. Door het gebruik van een warmtecamera kunnen de vakmannen bepalen of de spouwmuur volledig is geïsoleerd.
 • Gevelisolatie: De gevel van je huis is je buitenmuur, datgene waar je tegenaan kijkt. Vaak wordt de isolatie van de gevel in combinatie gedaan met een grote renovatie, waarbij de buitenmuur wordt geïsoleerd in combinatie met crepi. Dit is een speciale bepleistering van de muur, die goedkoop is en snel klaar.
 • Dakisolatie: Een andere belangrijke plek voor isolatie is het dak. Je dak, of deze nou schuin of plat is, staat 24 uur per dag open en bloot in de regen, zon en wind. Hierdoor is het dak gevoelig voor het ontstaan van vocht- en tochtgaten. Dakisolatie kan zowel van binnenuit, als ook van buiten worden toegepast.
 • Vloerisolatie: Net als bij gevelisolatie, wordt ook vloerisolatie vaak uitgevoerd in combinatie met renovatie, bijvoorbeeld bij de aanleg van vloerverwarming. Veel warmte (of koelte) vloeit via de vloer naar buiten en dat is zonde. Om de vloer te isoleren kan je gebruik maken van diverse materialen. Doorgaans zijn folie, PUR of isolatieplaten populair.
 • Glaswerk isolatie: Een innovatieve vorm van isolatie is te vinden in het glaswerk van een woning. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op in de glazenmarkt, want tegenwoordig is al driedubbel glas beschikbaar (HR +++). Ook kan je speciale zonwerende glazen in huis nemen, waardoor de warmte van de zon niet doorstraalt je huis in en de temperatuur binnen gelijkmatiger blijft.

Voordelen van isolatie

Er zijn talloze voordelen verbonden aan de isolatie van je woning. De belangrijkste voordelen die je bijna dwingen om woningisolatie aan te leggen, hebben we voor je op een rij gezet:

 • Besparing op de energierekening: Hoe grootschaliger de isolatie van je huis, hoe meer je kunt besparen op je energierekening. Vaak kunnen onderdelen van je huis die goed zijn geïsoleerd, je op jaarbasis al meer dan honderd euro doen besparen op de energiefactuur. De investering op isolatie heb je daardoor snel terugverdiend.
 • Meer wooncomfort: Isolatie in huis zorgt ervoor dat de temperatuur langer vast kan worden gehouden. Zo leef je overdag niet in een klimaat van wisselende temperaturen en dat is gezond voor jezelf en tevens goed voor het milieu.
 • Je huis wordt meer waard: Een ander groot voordeel van isolatie is het gegeven dat je huis meer waarde bezit. Potentiële huizenkopers kijken graag naar nieuwe huizen die duurzaam zijn, zodat ze de woning in de toekomst niet zelf meer duurzaam hoeven te maken. Handig om te weten als je zelf ooit nog wilt verhuizen!

Zelf isolatie huis doen

Ben je een klusser in hart en nieren? Dan kan je zelf beslissen om de handschoenen aan te trekken. Vaak is er echter veel meer mogelijk dan je zelf had gedacht en loopt jouw isolatie alweer achter bij de laatste ontwikkelingen. Tevens loop je behoorlijk interessante voordelen mis als je besluit zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op het gebied van garantie- en subsidieregelingen.

Garantie en subsidie

Garantie is een belangrijk gegeven bij isolatie, omdat dit soort complexe en dure systemen soms te maken kunnen krijgen met gebreken. Ga je zelf aan de slag met isolatie, dan heb je geen recht op garantie en moet je zelf de kosten voor reparatie of vervanging op de isolatie betalen. Gespecialiseerde bedrijven geven doorgaans 10 jaar garantie op de producten die gebruikt worden voor isolatie. Mocht er dus tussentijds iets gebeuren, dan worden materialen kosteloos vervangen of gerepareerd.

Isolatie is milieuvriendelijk en dat is interessant voor jou én de Overheid. Daarom investeren lokale Overheden ook graag in dit soort duurzame initiatieven door middel van subsidies. Ook de landelijke Overheid stimuleert particulieren om te investeren in isolatie van de eigen woning, onder andere door het btw-tarief voor gespecialiseerde bedrijven te verlagen van 21% naar slechts 6%. Wees er daarom snel bij!