Kosten nieuwbouw per m2

Als u bezig bent een nieuw huis te kopen, dan kunt u de huidige markt bekijken, maar ook overwegen om zelf een huis te laten bouwen. Hier komt echter wel heel wat bij kijken en dit is een project dat erg veel voeten in de aarde heeft. Toch kunt u vaak door het huis nieuw te laten bouwen meer oppervlakte krijgen voor dezelfde prijs als een bestaand huis. De kosten voor het bouwen van een nieuwbouwhuis zijn niet makkelijk te geven en hierbij moet zeker benadrukt worden dat elke situatie anders is. Hier kunt u echter een idee krijgen van de gemiddelde prijzen en de opbouw hiervan.

De voor- en nadelen aan zelf een huis bouwen

Het laten bouwen van een huis kan voor veel mensen als een droom klinken, maar de omvang van zo’n project moet niet worden onderschat. U zal met erg veel papierwerk te maken krijgen, vooral als u besluit het project zelf te managen. Ook kan dit om die reden erg stressvol zijn en zal u een erg groot gedeelte van uw tijd moeten inleveren. En natuurlijk is het laten bouwen van een huis erg tijdrovend. Daar staat dan tegenover dat u de vrijheid heeft om zelf de keuzes te maken wat betreft alles aan uw huis. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u binnen uw budget blijft, maar u heeft aanzienlijk meer mogelijkheden. Daarnaast is nieuwbouw vaak goedkoper en kunt u voor dezelfde prijs een groter en vaak kwalitatief beter huis bezitten.

De kosten

Hoeveel u precies zal betalen voor uw nieuwbouw is natuurlijk erg moeilijk in te schatten. U komt tijdens het hele proces voor erg veel keuzes te staan die allemaal de prijs beïnvloeden. Het is echter wel mogelijk om een gemiddelde prijs te geven per soorten nieuwbouw, en deze vindt u in de volgende tabel. Onder bijkomende kosten vallen uitgaven zoals de leges, het salaris van de architect, de grond en aansluitkosten. De bedragen zijn inclusief BTW, arbeidsuren en materialen.

Soort nieuwbouwhuis Prijs per vierkante meter
Zeer goedkope nieuwbouw €900
Goedkope nieuwbouw €1100
Standaard nieuwbouw €1250
Betere nieuwbouw €1500
Luxe nieuwbouw €1750
Villa Vanaf €2000
Bijkomende kosten 10% – 15% van de bouwkosten
  • De goedkoopte optie: u kunt zelf al een huis laten bouwen voor €900 per vierkante meter. Voor een woonoppervlak van 150 m2 betaalt u dan gemiddeld €135.000 plus de bijkomende kosten. U bent dan wel constant bezig met besparen, zowel op materialen als op afwerking en bent daardoor beperkt in uw mogelijkheden.
  • Een standaard nieuwbouwhuis: kiest u ervoor om iets meer te betalen per vierkante meter, dan bent u ineens ook een stuk vrijer. Natuurlijk moet u nog steeds rekening houden met uw budget, maar door een standaard nieuwbouwhuis aan te schaffen heeft u wel meer de mogelijkheid hier bepaalde kenmerken aan toe te voegen. Laat u een standaard huis van 150 m2 bouwen, dan bent u gemiddeld €187.500 kwijt, exclusief de bijkomende kosten.
  • Volledige vrijheid: heeft u een riant budget en wilt u een villa laten bouwen in een luxe uitvoering, dan betaalt u makkelijk €2000 per vierkante meter. Hier komen de bijkomende kosten dan nog bovenop. In dit geval kunt u wel speciale toevoegingen doen met betrekking tot design, afwerking, materiaal en technische foefjes en heeft u geen financiële restricties.

De prijsopbouw

Natuurlijk verschilt ook de prijsopbouw per project, maar toch is het mogelijk hier een indicatie van te geven.  De totaalprijs wordt meestal onderverdeeld in de ruwbouw (onder- en bovengronds, het dak, de deuren en de ramen) wat 56 procent van de totaalkosten inneemt, de technieken (sanitair, elektriciteit en verwarming bijvoorbeeld) nemen 17 procent in beslag, de afwerking (waaronder de vloer, de trappen, de keuken en het pleisterwerk) bestaat uit 24 procent van de totaalkosten en de rest (3 procent) wordt in beslag genomen door het papierwerk. Het diagram dat volgt geeft dit schematisch weer.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het project wordt u constant gevraagd keuzes te maken. Deze hebben uiteindelijk bijna altijd invloed op de prijs, zowel positief als negatief. Hier leest u over enkele van deze keuzes.

  • De ruwbouw

De ruwbouw betreft het skelet van het huis. Wilt u grotere ramen, een dakkapel of speciale stenen voor uw gevel? Dan zal deze uitgave groter worden ten opzichte van de rest. Deze keuzes zal u voornamelijk maken samen met uw architect.

  • De technieken

Wilt u graag meer uitgeven aan de technieken, bijvoorbeeld door speciale eisen wat betreft de elektriciteit, de verwarming of wilt u energiebesparende maatregelen laten installeren zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Dan zal u meer geld uitgeven aan de technieken in uw nieuwbouwwoning en zal deze groep een groter gedeelte gaan innemen van de totaalprijs.

  • De afwerking

De afwerking betreft de “finishing touch” van uw woning. Dit betreft de uitvoering van de deuren en trappen, de vloerbekleding of het design van het interieur. Als u besluit hier meer geld in te steken, dan zal dit een groter gedeelte innemen van uw totaalbedrag.

Interessante bespaartips

De prijs die u per vierkante meter betaalt om een woning te bouwen is dus niet gering, en dit zijn kosten die u waarschijnlijk zo laag mogelijk houdt. Hier vindt u enkele bespaartips.

  • Maak milieuvriendelijke keuzes: door goede isolatie te laten aanbrengen in combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp, betaalt u in eerste instantie iets meer, maar zal u daarna aanzienlijk minder energie hoeven gebruiken en in sommige gevallen zelfs op dat oppervlak zelfvoorzienend kunnen worden.
  • Doe het zelf: bent u een ervaren klusser? Dan kunt u zelf ook meewerken aan de bouw van het huis. Misschien niet in de ruwbouw fase, maar wel bijvoorbeeld door zelf te pleisteren, het sanitair of de elektriciteit aan te leggen, te schilderen en de vloeren te plaatsen.

Offertes vergelijken

Bent u geïnteresseerd? Begin uw planning dan hier door offertes te vergelijken met onze vergelijkingstool. U kunt snel en makkelijk een idee krijgen van wat de markt voor uw budget te bieden heeft. Deze service is gratis en verplicht u nergens toe. Toch kunt u hiermee tot 30 procent besparen op de totaalkosten.