Kozijnen
In de loop van de tijd kunnen kozijnen afbladderen, tocht doorlaten of beschadigen. Het is daarom van belang om op tijd de kozijnen te vervangen. Je woning lijkt weer zo goed als nieuw door een kleine ingreep. Het is handig om, als je toch bezig bent, je enkel glas meteen te laten vervangen door HR++ glas. Een kozijn bestaat meestal uit twee zogeheten stijlen, en twee zogeheten dorpels. Met een stijl wordt het verticale onderdeel van het kozijn bedoeld, en met een dorpel wordt de bovenkant en de onderkant van een kozijn aangeduid. Als het een erg groot kozijn betreft, wordt er een tussendorpel in het kozijn gezet voor extra stevigheid. Als de muuropening wel erg groot en breed is, wordt er gebruikt gemaakt van een draagbalk. Dit is een constructie waardoor de belasting van het dragen verdeeld wordt over de hele muur, waardoor de constructie een stuk steviger wordt.
De kosten voor het plaatsen van kozijnen
Hoewel de exacte kosten voor het plaatsen van kozijnen per woonsituatie verschillen, wordt in de onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor het vervangen van je kozijnen gegeven. De kosten zijn inclusief BTW, montage en het plaatsen van HR++ glas.
Soort kozijn | De oppervlakte | De prijs |
Kunststof | 1 vierkante meter | Tussen de 700 en 800 euro |
Hout | 1 vierkante meter | Tussen de 750 en 900 euro |
Aluminium | 1 vierkante meter | Tussen de 800 en 950 euro |
Bovenop de kosten voor het plaatsen van de kozijnen, moet je ook nog de kozijnen zélf betalen. Je hebt de keuze tussen kunststof kozijnen, houten kozijnen en aluminium kozijnen. Kunststof kozijnen zijn het goedkoopste. Een kunststof kozijn van een normaal formaat (zestig x zestig centimeter) kost honderddertig euro. Een houten kozijn heb je vanaf honderdvijfenveertig euro, en een aluminium kozijn vanaf honderdzestig euro.
De aanvullende kosten
Naast de kosten voor het plaatsen van de kozijnen en het materiaal, zijn er nog aanvullende kosten. Deze aanvullende kosten kunnen onderverdeeld worden in drie grote categorieën: de voorrijkosten, het montagemateriaal en de afvoerkosten. De voorrijkosten beslaan de tijd die een professioneel bedrijf nodig heeft om naar je huis te komen, en weer terug te komen. De voorrijkosten kunnen een vast bedrag zijn, maar meestal wordt gewerkt met een prijs per kilometer (deze ligt meestal rond de negentien eurocent per kilometer). De kosten voor het montagemateriaal zitten soms bij de montagekosten in, maar dit is niet altijd het geval. Sommige bedrijven brengen de kosten voor het montagemateriaal apart in rekening. Zo kan er bijvoorbeeld een steiger nodig zijn; deze kost vijf euro per dag. De afvoerkosten zitten ook soms al bij de montagekosten in. Voordat je nieuwe kozijnen kunnen worden geplaatst, moet natuurlijk eerst je oude kozijnen worden verwijderd. Deze oude kozijnen moeten vervolgens ook weer weggegooid of afgevoerd worden. Dit kan extra afvoerkosten opleveren. Naast deze grote categorieën zijn er ook een aantal kleine aanvullende kosten. Zo kun je ervoor kiezen om, als je toch bezig bent, rolluiken voor je ramen te laten plaatsen. Ook kun je kiezen voor horren of ventilatieroosters. Het spreekt vanzelf dat aan deze mogelijkheden wel weer extra kosten verbonden zijn.
De verschillende soorten ramen
Er zijn verschillende soorten ramen, waaronder het vaste raam, het draaikiepraam en het valraam. Voor elk soort raam geldt een apart tarief. Zo kan het vaste raam niet open, en is daarom het goedkoopst vanwege het ontbreken van hang- en sluitwerk, de scharnieren en het feit dat deze ramen betrekkelijk eenvoudig te monteren zijn. De kosten voor een vast raam variëren van honderdtien euro tot en met honderdzestig euro. Deze prijs is inclusief BTW en HR++glas en geldt voor een raam van zestig bij zestig centimeter. De montagekosten zitten hier echter niet bij in. De kosten van een valraam variëren van honderdzeventig tot tweehonderdzeventig euro, en de kosten van een draaikiepraam variëren van tweehonderd tot tweehonderdtachtig euro.
De afwerking van de kozijnen
Nadat de kozijnen zijn geplaatst, is het belangrijk te zorgen voor een goede afwerking ervan. Een goede afwerking van de kozijnen voorkomt dat er naden en kieren ontstaan waardoor ongedierte en tocht naar binnen kan slippen, en bestaat vaak uit juist afdichtingsmateriaal. Door het juist afdichten van de kozijnen verlies je geen energie (de warmte kan namelijk niet naar buiten ontsnappen) en hebben de buren ook geen last van jouw muziek. Andersom wordt je niet wakker van rumoer op straat. Soms heb je een vergunning nodig om je kozijnen te laten vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in een Rijksmonument woont. Of je een vergunning nodig hebt voor het vervangen van je kozijnen, kun je raadplegen op de site van de Rijksoverheid. Ook kan je ervoor kiezen om kozijnen te laten plaatsen die het keurmerk Politie Keurmerk Veilig Wonen bevatten. Dit soort type kozijnen is speciaal ontworpen om inbraak te voorkomen en zijn extra veilig. Het valt dan ook zeer aan te raden voor dit soort type kozijnen te kiezen.
De onderhoudskosten
Je moet bij het plaatsen van nieuwe kozijnen ook rekening houden met de onderhoudskosten. Want naast de kosten voor het laten zetten van nieuwe kozijnen, zijn er ook kosten op de lange termijn. De onderhoudskosten bestaan voornamelijk uit het plamuren van de kozijnen, het lakken van de kozijnen, het kitten van de kozijnen en het schilderen van de kozijnen. Kozijnen die van kunststof of van aluminium gemaakt zijn, hebben het minste onderhoud nodig. Per vierkante meter ben je aan kunststof kozijnen in een periode van dertig jaar zo’n honderdtwintig euro kwijt. Voor aluminium kozijnen is dit zo’n honderd euro per vierkante meter. Alle soorten kozijnen zijn in ieder geval een keer in dertig jaar toe aan vervanging van het hangwerk en sluitwerk. Kozijnen die van hout gemaakt zijn, hebben wat meer onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat voornamelijk uit het schilderen van de kozijnen: dit moet in ieder geval twee keer in dertig jaar gebeuren. Daarom pakken de onderhoudskosten voor houten kozijnen per vierkante meter over een periode van dertig jaar ook veel hoger uit: ze kunnen wel oplopen tot de zeshonderd euro.