Kosten meterkast vervangen

Iedereen beschikt in zijn of haar woning uiteraard wel over een meterkast. De kans is evenwel bestaande dat deze kast door de jaren heen verouderd is geworden waardoor ze aan vervanging toe is. Beschikt u eveneens over een verouderde meterkast en zou u deze graag willen laten vervangen door een nieuw exemplaar? Wij hebben de gemiddelde kosten voor het vervangen van een meterkast voor u uitgezocht en hebben ze op deze pagina voor u op een rijtje gezet.

Hoeveel kost een meterkast vervangen?

Allereerst is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat niet iedere meterkast hetzelfde is. Vooraleer we de gemiddelde kostprijs van een groepenkast kunnen bepalen is het dan ook belangrijk om bijvoorbeeld aan te geven of u over een 1-fase of 3-fase groepenkast dient te beschikken. Beide type meterkasten onderscheiden zich ten opzichte van elkaar door de aansluiting. Wanneer er op de kWh meter staat aangegeven dat er gebruik wordt gemaakt van 220 – 230 V is een 1-fase meterkast vereist. Staat er 380 – 400 V op aangegeven? Dan moet u gebruik gaan maken van een 3-fase meterkast. Een 1-fase meterkast is te herkennen aan 2 draden die aan de onderzijde uit de kast komen. Bij een 3-fase meterkast is er geen sprake van 2, maar wel van 4 draden.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het eigenlijk geen keuze is die u hoeft te maken tussen beide mogelijkheden. Voor welke van beide meterkasten u uiteindelijk zult kiezen is immers steeds gebaseerd op de woning in kwestie. De kostprijs die voor de meterkast wordt aangerekend is bovendien afhankelijk van het aantal groepen welke geïnstalleerd dienen te worden. De gemiddelde kosten die staan aangegeven in onderstaande tabel zijn inclusief niet alleen het materiaal, maar tevens ook de montage en de BTW.

Aantal groepen 1-fase meterkast Gemiddelde kostprijs
4 groepen Tussen 370 & 540 euro
5 groepen Tussen 500 & 570 euro
6 groepen Tussen 520 & 600 euro
7 groepen Tussen 550 & 630 euro
8 groepen Tussen 570 & 650 euro
9 groepen Tussen 670 & 770 euro
10 groepen Tussen 700 & 790 euro
Aantal groepen 3-fase meterkast Gemiddelde kostprijs
4 groepen Tussen 540 & 560 euro
5 groepen Tussen 570 & 625 euro
6 groepen Tussen 590 & 670 euro
7 groepen Tussen 610 & 690 euro
8 groepen Tussen 630 & 725 euro
9 groepen Tussen 680 & 775 euro
10 groepen Tussen 710 & 810 euro

Hoeveel groepen heeft u nodig?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen gaat schuil in het feit hoeveel groepen men nu precies in de meterkast dient te hebben. Het zijn het aantal plaatsen in de woning evenals de stroombehoefte die bepalend zullen zijn voor de meterkast waar gebruik van moet worden gemaakt. Vroeger was het eigenlijk zo dat een huis drie groepenkasten had. Op vandaag is het elektriciteitsverbruik evenwel aanzienlijk toegenomen waardoor het aangeraden wordt om per grootverbruiker een aparte groep te voorzien. Dit zorgt er voor dat het comfort in huis aanzienlijk wordt verhoogd. Niet zelden was het vroeger bijvoorbeeld onmogelijk om op hetzelfde ogenblik de wasmachine aan te hebben staan als te stofzuigen. Door gebruik te maken van een aparte groep per grootverbruiker behoort dit definitief tot het verleden. Hoe dan ook ligt het gemiddeld aantal groepen in een hedendaagse woning tussen de 7 en 9 exemplaren.

De prijsopbouw van een meterkast vervangen

Het mag duidelijk zijn dat de materiaalkost de belangrijkste kost is wanneer het aankomt op het vervangen van een meterkast. Een dergelijke kast kost namelijk een aardige som geld. Het totale kostenplaatje bestaat dan ook voor 80 procent uit materiaalkosten en slechts voor 20 procent uit arbeidskosten. Dat is eigenlijk niet zo’n goed nieuws. Het feit dat er slechts sprake is van 20 procent arbeidskosten zorgt er namelijk voor dat een vergelijking uitvoeren u altijd slechts een beperkte besparing zal opleveren. Toch, iedere besparing is uiteraard mooi meegenomen!

Keuzes die de prijs van een meterkast vervangen beïnvloeden

Meerdere keuzes kunnen er voor zorgen dat het prijskaartje voor het vervangen van uw meterkast hoger of juist lager uitvalt dan u in eerste instantie had verwacht. Het betreft de volgende keuzes:

Keuze 1: Het uurloon van de elektricien

De kostprijs die wordt aangerekend voor het vervangen van een meterkast door een vakman kan behoorlijk uiteenlopend zijn. In het merendeel van de gevallen zal een elektricien er voor kiezen om een uurloon te hanteren voor het vervangen van de meterkast, maar soms wordt er ook een globale kostprijs aangegeven inclusief de montage. Veel mensen denken dat het altijd het interessantst is om te werken met een laag uurtarief, maar dat wil in de praktijk wel eens behoorlijk tegenvallen. Indien de elektricien dan niet voldoende efficiënt werkt bestaat de kans namelijk dat u alsnog meer geld kwijt bent dan wanneer er een vast prijskaartje in rekening wordt gebracht. Dit is dan ook zeker iets om bij stil te blijven staan.

Keuze 2: Het merk van de meterkast

Een andere factor die de kostprijs van een meterkast vervangen kan beïnvloeden gaat schuil in het merk waar gebruik van wordt gemaakt. Wanneer u er voor heeft gekozen om een beroep te doen op een ervaren en gerenommeerde specialist zult u altijd merken dat er gebruik wordt gemaakt van een A-merk meterkast. Dit is ook noodzakelijk, want er zijn tegenwoordig op de markt heel wat (voordelige) B-merken meterkasten op de markt terug te vinden die helemaal niet voldoen aan de Europese richtlijnen met alle vervelende gevolgen van dien. B-merk meterkasten mogen dan wel tot 200 euro goedkoper kunnen uitvallen in vergelijking met de A-merk meterkasten, indien ze niet aan de voorschriften voldoen bent u hier maar weinig mee. Bekende A-merken op vlak van meterkasten zijn Holec, ABB, Merlin, Gerin en Attema.

Keuze 3: Eventuele opties

Het is eventueel nog mogelijk om rekening te houden met verschillende opties bij het vervangen of plaatsen van een nieuwe meterkast. Denk hierbij onder meer aan het voorzien van een kookgroep (interessant voor mensen die elektrisch koken) evenals het toevoegen van een zogenaamde beltrafo (noodzakelijk voor deurbellen). Deze opties kosten u respectievelijk zo’n 60 en 40 euro.