Stappenplan verbouwing
Wanneer je een woning hebt gekocht die reeds over een bepaalde leeftijd beschikt is het niet meer dan normaal dat je rekening zal moeten houden met verschillende kosten voor het uitvoeren van verbouwingen. Om er voor te zorgen dat deze verbouwingen zo vlot mogelijk verlopen evenals in combinatie met een zo laag mogelijk prijskaartje is het altijd interessant om een stappenplan op te maken. Veel mensen beginnen halsoverkop met het opfrissen van de aangekochte woning, maar verliezen daarbij hun budget uit het oog. Daarenboven kan het gebeuren dat enkele verbouwingen een impact hebben op werkzaamheden die reeds zijn uitgevoerd waardoor het risico bestaat dat je niet één, maar wel twee keer kosten moet maken. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het opmaken van een stappenplan voor verbouwingen is absoluut geen overbodige luxe!
Stappenplan verbouwing opmaken
Het spreekt voor zich dat een stappenplan voor een verbouwing niet altijd noodzakelijk is. Wanneer het uitsluitend kleine klusjes betreft kan je er ook voor kiezen om deze gewoon uit te voeren. Gaat het echter om bijvoorbeeld een volledige verbouwing van een kamer? In dat geval zal je wel degelijk een gedetailleerd stappenplan willen opstellen. Dit doe je door rekening te houden met de volgende zaken:
Bepalen wat echt noodzakelijk is
Veel mensen beschikken voor het uitvoeren van verbouwingen aan hun huis slechts over een beperkt budget. Omwille van deze reden is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen verbouwingen die echt noodzakelijk en welke gewoon een leuke toevoeging zouden zijn. Wanneer het deze laatste betreft, dan zou je ze uitsluitend moeten uitvoeren wanneer:
- Het eenvoudig mogelijk is om de werkzaamheid mee te nemen tijdens het uitvoeren van andere verbouwingen.
- Je er een nachtje over hebt geslapen en dit echt iets is dat je aan je woning wil toevoegen.
- Zowel jij en je partner het hier over eens zijn (het moet immers binnen het budget vallen en beide partners dienen de verbouwing te zien zitten).
Keuzecriteria van stappenplan
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van alle verbouwingen die uitgevoerd dienen te worden zal je willen bepalen welke verbouwingen wanneer plaats moeten vinden. Om dit te kunnen uitstippelen is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. We zetten deze graag even voor jou op een rijtje:
- Werk altijd van buiten naar binnen. Een waterdicht dak en complete ramen met een goede isolatiewaarde zijn van cruciaal belang.
- Werk van grof naar fijn. Dit geldt niet alleen voor de werkzaamheden die buiten, maar ook binnen uitgevoerd worden. Met andere woorden, de dakgoot wordt gerealiseerd nadat er een goed dak is geplaatst. In de badkamer plaats je de kranen pas nadat het tegelwerk is afgerond.
- Werk van boven naar beneden. Een boek lees je door te starten bij het eerste woord bovenaan de pagina. Dit geldt ook voor het uitvoeren van verbouwingen. Vuil en stof vallen tijdens het uitvoeren van verbouwingen namelijk naar beneden. Dit kan er voor zorgen dat andere uitgevoerde werkzaamheden opnieuw dienen te gebeuren. Dit is niet alleen dubbel werk, ook de kosten liggen veel hoger.
- Het combineren van werkzaamheden levert je niet alleen een voordeel op vlak van tijd, maar ook op vlak van geld op. Een stukadoor kan bijvoorbeeld niet ingezet worden voor één enkele ruimte, maar kan de volledige verdieping op zich nemen.
Bovenstaande punten zijn reeds van cruciaal belang, maar er is meer. Om er voor te zorgen dat de verbouwingen niet alleen zo vlot mogelijk uitgevoerd kunnen worden, maar dat je levenscomfort ook zo beperkt mogelijk wordt aangetast is het eveneens een aanrader om rekening te houden met de volgende factoren:
- Bepaal welke ruimtes eerst moeten gebeuren. De slaapkamer is natuurlijk belangrijk, maar is de hygiëne daar is minder belangrijk als in met name de keuken. Over het algemeen kiezen de meeste mensen er dan ook voor om eerst de sanitaire voorzieningen evenals de keuken op orde te zetten.
- Doe de grootste klussen eerst. Je bijt dan in het begin even door een zure appel, maar je zal merken dat eenmaal ze achter de rug zijn, je een stuk ontspannender naar de rest van de verbouwingen toe zal leven.
- Probeer niet alleen rekening te houden met het leven vandaag de dag, maar sta ook al even stil bij de toekomst. Denken jullie aan kinderen? Voorzie dan indien mogelijk een kinderkamer. Wil je graag energie besparen? In dat geval kunnen zonnepanelen voor jou interessant zijn.
- Tot slot, sta stil bij de isolatiewaarde van je woning. Niet alleen het glas, maar ook de muren, het dak, de vloer en andere onderdelen van je huis kunnen warmteverlies realiseren. Door deze onderdelen grondig te isoleren kan je dit probleem evenwel voorkomen.
Persoonlijke invloeden
Bovenstaande informatie is natuurlijk bijzonder interessant, maar waarom kiezen we er niet gewoon voor om een concreet en gedetailleerd stappenplan voor verbouwingen uit te werken en aan jullie voor te stellen? Zeer eenvoudig. Het stappenplan voor het uitvoeren van verbouwingen is namelijk altijd sterk afhankelijk van je persoonlijke keuze. Voor sommigen is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de woonkamer als eerste wordt verbouwd, bijvoorbeeld omdat men wil verhuizen van de oude naar de nieuwe woonst. Iemand anders zal dan weer vooral waarde hechten aan het sanitair en een hygiënische plaats om eten klaar te maken. Bovendien heeft lang niet iedereen ook een even groot budget voor handen waardoor bepaalde werkzaamheden misschien even uitgesteld dienen te worden.
Wijk niet af van het stappenplan!
Tot slot nog een zeer belangrijke extra tip. Veel mensen verliezen tijdens het uitvoeren van hun verbouwingen hun stappenplan wel eens uit het oog. Dat is vervelend, zeker omdat je op die manier misschien toch te maken krijgt met een aantal problemen die je in eerste instantie niet had verwacht. Een stappenplan opmaken is alleen maar interessant wanneer je, je er tijdens het uitvoeren van de verbouwingen ook daadwerkelijk aan gaat houden. Wijk je er op een bepaald ogenblik toch van af, dan schiet het plan zijn doel eigenlijk een beetje voorbij en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.