Traprenovatie

Als je trap aan vervanging toe is, dan kan je altijd overwegen om in plaats van een nieuwe trap te plaatsen je trap te renoveren. Als je handig genoeg bent, kan je dit zelf doen of je kan het laten doen door een specialist. Door een trap te laten renoveren spaar je geld en tijd uit en je krijgt een trap terug die er weer als nieuw uitziet.

Wat is een traprenovatie?

Bij een traprenovatie wordt de trap eerst helemaal ontdaan van vloerbedekking of andere losse delen zodat er een kale trap ontstaat. Dit wordt geschuurd, inclusief de zijkanten, de overloop en bordes als dit nodig is. Dan wordt de trap opnieuw belegd met nieuwe onderdelen van het materiaal naar keuze en de rest volledig afgewerkt.

Waarom traprenovatie?

De voordelen het renoveren van een trap tegenover het plaatsen van een nieuwe trap zijn veelvoudig. Zo is het renoveren ten eerste een stuk goedkoper en krijg je er een trap voor terug die als nieuw is. Een traprenovatie minder tijd in beslag en de ingreep is veel minder zwaar. Je kan aanpassingen doen zoals LED lichten installeren of een leuning toevoegen en vaak wordt kraken met een renovatie ook opgelost. Een mooie trap is ook goed voor de verkoop van je huis, deze bevind zich meestal in de hal en dit is waar de eerste indrukken gevormd worden.

De kosten van een traprenovatie

De kosten van een volledige traprenovatie zijn aan een aantal factoren verbonden. Zo is er het aantal stenen, het materiaal waarmee je de trap wilt afwerken, het soort trap en de arbeidskosten die het bedrijf in rekening brengt voor het uitvoeren van de klus. Omdat de trapbekleding de meeste invloed heeft op de prijs van je klus, is hier gekozen om dat als insteek te nemen bij het kostenplaatje. Deze tabel geeft de prijs inclusief het materiaal weer van traprenovaties die verschillende bekledingen gebruiken:

Type traprenovatie

Kosten inclusief materiaal

Traprenovatie met tapijt Van €300 tot €600
Traprenovatie met laminaat Van €400 tot €1000
Traprenovatie met PVC-vinyl Van €450 tot €1100
Traprenovatie schilderen Van €300 tot €700
Traprenovatie houten toplaag Van €700 tot €2000

Traprenovatie met tapijt

Dit is een relatief goedkope manier om je trap te bekleden. Vroeger was tapijt op de trap erg in trek, maar tegenwoordig kiest men liever voor hout, pvc of laminaat. De prijs hangt af van het soort tapijt en het ondertapijt. Als je een goedkoop tapijt kiest kan je met €300 euro al klaar zijn (€200 voor het bekleden en €100 voor het tapijt zelf) en als je zelf het vorige tapijt van de trap af haalt kan dit een lagere prijs betekenen.

Traprenovatie met laminaat

De variatie ligt ook hier in de kwaliteit van het materiaal. In principe kan je laminaat vinden voor €20 per tree, maar dit is dan een goedkope versie. Toch is dit de meest gekozen soort van traprenovatie omdat laminaat goedkoop is, er netjes uit ziet, slijtvast is en gemakkelijk te onderhouden is. Je kan ook de vorige bekleding van de trap halen en de trap schuren voordat de vakmannen de nieuwe laminaat komen leggen om nog meer geld te besparen. En het kan goedkoper zijn als je zelf het laminaat koopt dat je voor de trap nodig hebt, dat zou je even moeten onderzoeken.

Traprenovatie met PVC

PVC is ook een erg populaire trapbekleding en is duurder dan laminaat omdat het materiaal meer kost. Het scheelt echter niet veel. PVC heeft het uiterlijk van laminaat of hout, maar klinkt minder hol als je er op loopt. De variatie in prijs geeft de variatie in kwaliteit van de PVC weer.

Trap schilderen

Het schilderen van de trap is ook een manier van renovatie en om het karakter van de trap echt naar voren te brengen. Eerst moet de trap leeggehaald worden en geschuurd, dan moet hij in de grondverf en daarna komt de gewenste kleur er op. Het is ook raadzaam om het af te werken met lak omdat hij dan minder gevoelig is voor slijtage. Het schilderen van de trap is niet duur en kan ook prima zelf gedaan worden. Doe je dit goed, dan kan je er een stijlvolle trap aan overhouden vol persoonlijkheid.

Traprenovatie met hout

Het voordeel van een trap van echt hout is dat een renovatie soms ook gedaan kan worden door het oude hout te schuren en opnieuw te lakken. Dit is niet duur, rond de €400. Als de trap echter te beschadigd is, of niet genoeg hout meer bevat om te schuren, zal het hout toch vervangen moeten worden. En omdat het hout natuurlijk is, kunnen de kosten hiervoor flink oplopen.

Hoe kan je geld besparen op je traprenovatie?

Een traprenovatie hoeft op zich niet duur te zijn, maar er zijn nog een paar manieren waarop je de kosten kan verlagen.

  • Doe het zelf: dit is niet altijd aangeraden omdat het werk soms aardig precies komt, maar een houten trap schuren en lakken kan je prima zelf doen. Ook kan je zo veel mogelijk voorbereidend werk doen voor de vakmannen zoals de trap ontkleden en schuren.
  • Kies de juiste materialen: door zorgvuldig de materialen te kiezen kan je ook geld besparen. Soms is het verstandig om te wachten tot een laminaat die je mooi vindt in de aanbieding komt. Goed rondkijken in verschillende winkels en online kan ook een boel schelen in prijs.
  • Kies een bedrijf die garantie geeft: veel traprenovatiebedrijven geven garantie op de geleverde trap, soms wel tot 15 jaar. Zo kan je kosten die je anders in de toekomst zou hebben besparen.

Vergelijk verschillende offertes

Het is ook altijd verstandig om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er voor je beschikbaar is. Maak gebruik van onze online vergelijkingstool waarmee je je gegevens kan invoeren en binnen een paar dagen een aantal offertes in je inbox hebt liggen. Zo weet je zeker dat je de goede aannemer met de juiste prijs/kwaliteit balans kiest en die het beste bij je past. Een nieuwe trap staat niet alleen heel mooi in je hal, het bevordert ook je huisprijs en werkt als een visitekaartje voor potentiële kopers.