Kosten uitbouw

Zou je graag meer woonruimte willen creëren? Ben je daarom van plan om een uitbouw te realiseren bij je woning? Dat is altijd interessant. Door het voorzien van een uitbouw wordt er immers niet alleen voor gezorgd dat de bewoonbare oppervlakte wordt vergroot, bovendien betekent dit ook een structurele meerwaarde voor je woning. Jammer genoeg is het wel zo dat het plaatsen van een uitbouw steeds gepaard gaat met een bepaalde, niet onaanzienlijke kostprijs. Vraag jij je ook af met welke kosten je exact rekening dient te houden voor het realiseren van een uitbouw? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar beslist een duidelijk beeld van geven!

Hoeveel kost een uitbouw?

De realisatie van een uitbouw is eigenlijk een beetje terug van weggeweest. In vroegere jaren werd er door mensen namelijk veelvuldig voor gekozen om een dergelijke uitbreiding aan hun woning te realiseren. Door te kiezen voor een uitbouw beschik je op een betaalbare manier over extra bewoonbare ruimte en dat is voor veel mensen mooi meegenomen. Bovendien kan je er uitstekend voor kiezen om in een uitbouw gebruik te maken van een schuifpui waardoor je ook nog eens kan rekenen op een uitstekend en open uitzicht op de tuin. Ben je van plan om ook bij jouw huis een uitbouw te laten realiseren? In dat geval is het de moeite waard om rekening te houden met de kosten zoals weergegeven in onderstaande prijstabel.

Type uitbouw Gemiddelde kostprijs
Standaard uitbouw Tussen 16.000 & 24.000 euro
Uitbouw voorzien van klassieke of moderne vormgeving Tussen 18.000 & 26.000 euro

Het niet onaanzienlijke prijsverschil gaat schuil in de keuze tussen een maatwerk of een prefab uitbouw. Een prefab uitbouw is uiteraard altijd financieel interessanter, maar daar staat wel tegenover dat bepaalde persoonlijke eisen misschien niet helemaal zullen kunnen worden ingewilligd. Is dit voor jou geen probleem en wil je vooral een degelijke en tegelijkertijd goedkope uitbouw kunnen realiseren? Dan is kiezen voor prefab zeker de beste keuze!

De prijsopbouw van een uitbouw

Voor de realisatie van een uitbouw moet er altijd rekening worden gehouden met verschillende kosten die in rekening gebracht kunnen worden. We onderscheiden op dit vlak niet alleen de arbeidskosten voor de plaatsing van de uitbouw, maar wat ook te denken van de materiaalkosten en de voorrijkosten die eigenlijk altijd wel in rekening worden gebracht? De materiaalkosten zijn met 60 procent uiteraard de grootste. Ze worden gevolgd door de arbeidskosten die 37 procent van de totale kostprijs in beslag nemen en tot slot is er nog 3 procent aan voorrijkosten. Deze laatste kan je wel (extra) drukken door te kiezen voor een bedrijf uit jouw directe omgeving.

Keuzes die de kostprijs van een uitbouw kunnen beïnvloeden

Het is altijd van belang om voor de realisatie van een uitbouw rekening te houden met verschillende factoren die een niet onbelangrijke impact kunnen hebben op de uiteindelijke facturatieprijs die in rekening wordt gebracht. Wij hebben de meest bepalende keuzes hieronder in ieder geval even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: De afmetingen van de uitbouw

De maximale breedte van een uitbouw is gelegen tussen de 10 en 12 meter. Wil je geen genoegen nemen met de standaard afmetingen van een uitbouw (veelal een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter), dan kan je er altijd voor kiezen om deze te vergroten. Per extra halve meter breedte kan je rekenen op een meerprijs die is gelegen om en bij de 950 à 1.000 euro. Wil je een halve meter extra diepte creëren? Dan moet je daarvoor een prijs ophoesten van zo’n 1.250 tot 1.350 euro.

Keuze 2: Een prefab of een maatwerk uitbouw?

Een uitbouw kan altijd in twee verschillende vormen worden gerealiseerd. We onderscheiden op dit vlak de zogenaamde prefab van de maatwerk uitvoeringen. Een prefab uitbouw is interessant voor mensen die de kostprijs er van zoveel mogelijk willen beperken. Beschik je echter over heel wat persoonlijke eisen? Dan zal je merken dat slechts een fractie er van realiseerbaar is met een prefab uitbouw. Door te kiezen voor maatwerk kan je dus een ronduit unieke uitbouw laten realiseren, maar daar staat wel tegenover dat er een meerprijs aan verbonden is die eenvoudig kan oplopen tot een slordige 2.000 euro (bij standaard afmetingen). Vooraleer een keuze te maken tussen een prefab of een maatwerk uitbouw is het dan ook altijd belangrijk om rekening te houden met je financiële mogelijkheden.

Interessante bespaartips

Er bestaan heel wat goede redenen waarom het voorzien van een uitbouw bij jouw woning een structurele meerwaarde kan betekenen. Toch is de realisatie er van financieel niet altijd even voor de hand liggend, in tegendeel. Ben je toch van plan om een uitbouw te plaatsen bij je woning, maar wil je graag weten op welke manieren je eventueel een besparing kan realiseren? In dat geval is het de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande, interessante bespaartips.

  • Kies voor een prefab uitbouw

Heb je slechts een beperkt budget voor handen, maar wil je toch graag een uitbouw toevoegen aan je woning? Dan is het altijd het interessantst om te kiezen voor een prefab versie. Niet alleen kan er op deze manier gemiddeld zo’n 2.000 euro aan kosten worden uitgespaard, bovendien is het ook nog eens zo dat de overlast van de werken tot een absoluut minimum kan worden beperkt.

  • Doe zelf de afwerking van de uitbouw

Het zelf realiseren van de constructie van de uitbouw is niet zo voor de hand liggend. Dit wordt dan ook in nagenoeg alle gevallen uitbesteed aan een professionele partij. Wat echter te denken van de afwerking? Door zelf de afwerking van je uitbouw voor je rekening te nemen zal je kunnen vaststellen dat ze zomaar nog betaalbaarder wordt.

Tot 30% besparen op de kosten van een uitbouw

Hebben bovenstaande bespaartips er niet voor gezorgd dat er een optimale besparing kan worden gerealiseerd voor de plaatsing van jouw uitbouw? Dan heb je nog niet meteen iets te vrezen, in tegendeel. Wist je namelijk dat er een optie voor handen is om zomaar een extra besparing te realiseren tot wel 30 procent? In het merendeel van de gevallen kiezen mensen die een uitbouw willen plaatsen er namelijk nog steeds voor om zomaar met de eerste, de beste partij in zee te gaan. Dat is echter financieel niet interessant? Vraag offertes op bij verschillende bedrijven en vergelijk ze met elkaar om uiteindelijk verzekerd te zijn van de scherpst mogelijke prijs voor jouw uitbouw.