Vloerisolatie

Een niet-geĆÆsoleerde vloer kan 10% tot 15% van de warmte in een woning of kantoorpand verliezen. Ondanks dat de energieprijzen niet meer zo hard stijgen als enkele jaren geleden, wordt het totale verlies na verloop van tijd toch nog een aardig bedrag dat dus verloren gaat.

Vloerisolatie op verschillende manieren

Vloerisolatie kan op verschillende manieren: je kan een isolerende chape laten gieten. Bij deze ‘oudere’ techniek werd de chape gemengd met argex-korrels of wordt nu gewerkt met isolerende korrels van hogere kwaliteit. Het resultaat is een isolerende vloer. Nog beter is het plaatsen van harde platen onder de dekvloer. De densiteit daarvan zal hoog zijn want je vloer moet uiteraard voldoende draagkracht hebben.

De meeste isolatieproducenten hebben dergelijke platen in hun assortiment. Die platen kan je zelf leggen of laten leggen. Ze isoleren zeer goed en naargelang het materiaal heb je echt niet zoveel bijkomende vloerhoogte nodig. Een mogelijk probleem bij vaste platen is dat je betonplaat mooi glad moet zijn, anders sluit je vloerisolatie er niet perfect op aan en loop je het risico op kleine holle ruimtes waardoor je bovenvloer wel eens een barstje zou kunnen vertonen. Die isolatieplaten moeten ook mooi aaneensluiten. De leidingen voor je nutsvoorzieningen: elektriciteit, water, komen op deze platen en worden in je chape ingegoten. Zijn de nutsvoorzieningsbuizen echter te dik dan moet je ze gedeeltelijk in je isolatieplaten inwerken.

Kortom, er zijn verschillende manieren om vloerisolatie aan te brengen. De materialen die gebruikt worden zijn onder meer:

  • PUR schuim
  • glaswol
  • steenwol
  • vlasplaten
  • isolatieplaten
  • isolatiekussens of thermoskussens
  • EPS-platen
  • polyurethaan schuimplaten
  • geĆ«xpandeerde kurkplaten
  • houtvezelplaten

Afhankelijk van je wensen, je budget en de type woning kun je voor een van deze materialen kiezen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor verschillende materialen die in verschillende kamers in je woning geplaatst kunnen worden.

Opspuiten van de vloerisolatie

Makkelijker en nog beter, maar ook duurder is het volledig laten opspuiten van je vloerisolatie. Dan laat je eerst de nutsleidingen leggen en daarna wordt alles opgespoten met enkele centimeter vloerisolatiemateriaal, meestal PUR. Hierdoor is er altijd een perfecte hechting met de betonvloer, hoe ongelijk hij ook ligt. De dikte bepaal je zelf en je kan hem laten afschuren om er vloerverwarming op te leggen. In dat geval heb je ook geen noppenfolie meer nodig: de vloerverwarmingsbuizen worden met pinnen vastgezet in de vloerisolatie. Daarop komt de chape. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed weet hoe je de vloer zal isoleren. Je moet voldoende diepte voorzien, anders krijg je eenvoudigweg geen isolatielaag meer tussen je betonplaat en je bovenvloer.

Nieuwbouw woning

Heb je een kruipruimte, dan dien je de vloerisolatie onderaan te laten aanbrengen. Je vloer wordt niet koud en behoudt volledig zijn warmte-opslagcapaciteit. Werk je zonder kruipruimte (een kruipruimte werd oorspronkelijk enkel geplaatst om vochtproblemen te vermijden), dan isoleer je bovenop de betonplaat.

Geen nieuwbouw woning

Misschien heb je een kruipruimte, dan kan je die isoleren. Zie daarvoor het artikel voor kruipruimte isolatie. Is er geen kruipruimte, dan moet je de vloer voldoende diep laten uitbreken. Waarschijnlijk moet ook de betonplaat verwijderd worden om de juiste diepte te hebben. Een hele renovatie waarbij je moet afwegen of de kosten opwegen tegen de energiewinst. Op hoeveel jaren verdien je je dure investering terug? Tenzij je toch een nieuwe vloer wilde. Het probleem is hier dat je je vloer bijna nooit hoger kan laten komen. Anders moet je ook de deuren inkorten en worden staan ze niet meer zo mooi.

Garantie op vloerisolatie

Bepaalde isolatiematerialen verliezen na verloop van tijd hun isolerende werking. Daarom is het goed om garantie op vloerisolatie te krijgen. Zodra je in contact bent gekomen met isolatiebedrijven, dan is het verstandig om te bekijken hoeveel jaar garantie je krijgt. Of het bedrijf volgens een IKOB-BKB certificering werkt en of zij tevens zijn aangesloten bij VENIN (brancheorganisatie isolatie).