Kosten vochtbestrijding

Vocht komt in het hele huis voor. Natuurlijk ken je de ellende van vocht in de kelder. Ons klimaat verandert heel langzaam en we hebben steeds meer last van regen. En die regen kan niet altijd even snel weg als vroeger dus de kelders lopen eerder onder met regenwater. Een vochtige of natte kelder hoeft geen probleem te worden als het water snel wegtrekt. Maar als dat niet lukt kunnen de problemen aanzienlijk worden. Het aanwezige vocht kan optrekken door de muren. Vochtige muren geven vieze plekken op behang of tasten de verglagen aan op de muren.

Soorten problemen die vochtbestrijding nodig maken

De wijze waarop overlast van vocht kan worden bestreden hangt af van de oorzaak en de vorm van het vochtprobleem in je huis. In grote lijnen kun je stellen dat vocht op 6 manieren kan ontstaan in je huis. Het lijkt logisch, als een dak lekt is kan regenwater het huis binnendringen. Maar dan moet je wel in de gaten hebben dat het dak lekt en dat kan even duren voordat je dat ziet omdat het vocht zichtbaar wordt. Verder kan het water via de buitenmuren het huis en de muren binnendringen. Door aantasting van de buitenmuren door regen en wind kunnen er beschadigingen ontstaan waardoor het cement afbrokkelt. Dan heeft vocht de kans om in de muur binnen te dringen. Vocht kan ook via de grond het huis binnendringen. Door de poreuze muren kan het vocht door de muur omhoog trekken. Meestal zie je dat het eerste in de kelder maar het kan ook via andere muren het huis binnenkomen.

Vochtproblemen door lekkage

Vocht kan ook ontstaan bij bijvoorbeeld lekkage van een waterputje. Langzaam zal het vocht en het water zorgen voor verzadiging van een muur. Op een gegeven moment zal dat zichtbaar worden en is er actie nodig. Ook condensatie kan tot grote vochtproblemen leiden, zeker bij onvoldoende ventilatie in het huis. Tot slot kan het voorkomen dat bij nieuwbouwhuizen nog vocht in de bouwmaterialen aanwezig is. In het nieuwe huis moet het vocht de eerste twee jaar goed de kans krijgen om op te lossen.

Vochtproblemen in kaart brengen

Alvorens over te gaan tot het bestrijden van vocht in je huis moet je weten wat de mogelijkheden voor vochtbestrijding die je kunt gebruiken zijn. Het heeft weinig zin om op het eerste gezicht een probleem aan te pakken als blijkt dat er een ander probleem achter schuil gaat. Dat zorgt voor onnodig werk en onnodige kosten.

Nadelen voor je gezondheid

Vocht in een huis kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Met name bij mensen die toch al last hebben van gevoelige longen of zelfs bronchitis kan vocht tot vele ongemakken leiden. Ook indien iemand last heeft van reuma heeft vocht altijd een negatieve invloed op de lichamelijke toestand van de reumapatiënt. Het is dus van het grootste belang om de aanwezigheid van vocht in een huis tijdig te constateren en om snel daarna over te gaan op vochtbestrijding.

Het woongenot in je huis

De mate waarin je je lekker voelt in je huis heeft natuurlijk ook te maken met het huis waarin het gezond wonen is. Als er sprake is van vocht in je huis zal dat je woongenot beïnvloeden. Maar waar moet je beginnen met vochtbestrijding. Gelukkig kennen we in Nederland een groot aantal vochtweringsbedrijven. Deze bedrijven bestrijden vocht in huizen, kantoren en bedrijfspanden. Dat is nodig om een goed leefklimaat maar ook een goed werkklimaat te garanderen. Het vochtweringsbedrijf kun je inschakelen om eerst eens in kaart te brengen waar de vocht in je huis precies zit en wat de juiste oplossing voor het probleem is. Na dit onderzoek zal het vochtweringsbedrijf een offerte opstellen en ben je helemaal op de hoogte van wat de kosten zijn voor het verhogen van je woongenot. Maar een goede vochtbestrijding heeft ook invloed op de waarde van je huis. Als eventuele kopers een kurkdroge kelder zien dan zal dat hun vertrouwen in het huis verstevigen.

Meest voorkomend vochtprobleem

De kosten van vochtbestrijding hangen samen met de vorm waarin het vocht uw huis aantast. Bijvoorbeeld bij doorslaand vocht is er sprake van een beschadiging van de muur waardoor vocht de kans heeft om binnen in de muur te dringen. Dit komt veelvuldig voor bij iets oudere huizen die al langer de gevolgen van de weersomstandigheden hebben ervaren. Ook de gevolgen van struiken die tegen je woning aan groeien zijn aanzienlijk. De cement laag kan langzaam afbrokkelen en dan heeft het vocht de mogelijkheid om binnen te dringen. Om dit te voorkomen wordt de buitenmuur geïmpregneerd met een bepaalde isolatielaag. Natuurlijk moet dan wel eerst de muur worden hersteld.

Altijd vocht in huis?

Een veel voorkomende vorm van vochtproblemen is simpelweg de voortdurende aanwezigheid van vocht. Dan levert op den duur een muffe geur op die het woongenot er niet beter op maakt. De beste manier op dit ongemak te bestrijden is het plaatsen van een lucht ontvochtiger is de ruimte waar het muf ruikt. Deze apparaten zijn volop verkrijgbaar en hebben een simpele gebruiksaanwijzing. Hieronder is een overzicht geplaatst van een aantal lucht ontvochtigers en de capaciteit van deze lucht ontvochtigers. De grootte van de ruimte bepaalt natuurlijk de capaciteit van de lucht ontvochtiger. Hoe groter de ruimte hoe meer vocht er wordt opgevangen. Deze waarden zijn allemaal meegenomen in deze tabel.

oppervlakte

opvang in

prijs

ruimte in m3

liters

120 10 169 euro
150 12 229 euro
165 12 239 euro
175 15 259 euro
225 20 289 euro

Vochtbestrijdingsbedrijven

Bedrijven die zijn gespecialiseerd op het gebied van vochtbestrijding zijn professionals op alles op het gebied van vochtbestrijding. Maar vooraf kunnen ze je precies aangeven waar de problemen vandaan komen en wat de juiste behandeling is. Ook zijn ze actief op het gebied van kelderafdichtingen en allerlei reparaties op het gebied van schimmelbestrijding. Met een offerte van een erkend vochtbestrijdingsbedrijf weet je precies waar je aan toe bent. Een dergelijke offerte geeft je inzicht in de kosten van vochtbestrijding.